sunnuntai 15. heinäkuuta 2007

Scifistisiä mittauksia

Piristävintä Finnconissa oli (samanaikaisesti järjestettävän) Animeconin cosplay-nuoriso, joilla oli toinen toistaan hienompia asuja. Kuuntelin pari kotoiseen spefi-kirjallisuuteen liittyvää paneelia ja lisäksi puolikkaan viihtyisästä Harry Potter -paneelista. Potterin yleisö oli suuri ja alkoi hurrata aina kun tuli puhe luihuisista!

Atoroxin voitti tänä(kin) vuonna Anne Leinonen. Voitokas novelli oli Toisinkainen, joka on julkaistu Portissa ja Valkeita lankoja -novellikokoelmassa. En ole lukenut muita Atorox-finalisteja kuin Annen kirjoittamat Toisinkaisen ja Koska he olivat liian pyhiä sekä Jenny Kangasvuon Sudunkulun. (Sokeripala palvelee: Sudenkulku löytyy nettilehti Usvasta täältä.)

Toisinkainen on tosi hyvä ja vastaa suunnilleen sataprosenttisesti sitä, mitä odotan science fictionilta. Siinä on ihmeen tuntua, uskottavia keksittyjä faktoja ja se askarruttaa kovasti lukijan mielikuvitusta ja älyä. Novelli käsittelee kiinnostavia moraalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia. Lisäksi se oli hyvin ja jouhevasti kirjoitettu ja tunnelmaltaan yhtä aikaa lievästi ällöttävä ja hyvin riipaiseva.

Alkumereen sijoittui seitsemänneksi, vähän korkeammalle kuin uskalsin toivoa. Go me!

Novassa annettiin kilpailun historian ensimmäinen kaksoisvoitto. Voittajat olivat Anne Alasirniö novellilla Merestä olet sinä tullut ja Niilo Sevänen novellilla Talven portti. Merestä olet sinä tullut vaikutti tuomariston, tai ainakin minut, kauniilla kerronnalla ja tunnelmalla. Toinen voittaja, Talven portti, oli grandiöösi fantasiajuttu, jossa oli sellaista suoraviivaista väkivaltaa ja hyytävää tunnelmaa, ja toisaalta lievää puisevuutta, josta tuli vähän mieleen Robert E. Howard ja Michael Moorcock.

Esituomaristo valitteli hieman sitä, että Novan taso oli tänä vuonna heikonlainen. Raati, joka luki 22 esiraadin valitsemaa novellia, totesi saman asian, mutta toisaalta Nova on aloittelevien kirjoittajien kilpailu, joten turha kai sitä on kauheasti nillittää, jos jälki ei ole vielä aivan painokelpoista.

Henkilökohtaisia suosikkejani (mikä ei ole parhaan synonyymi) olivat Täällä lie lohikääremeitä ja Legenda sekä kymmenen kärjen ulkopuolelle jääneet Sinun identiteettisi tähän ja Piessa. Toivottavasti ne näkevät jossakin lehdessä päivänvalon. Sokeripala ei voi valitettavasti kertoa kirjoittajien nimiä, koska en muista niitä ulkoa. Pian ne nimet varmaankin pamahtavat jonnekin nettiin.

Myöhemmässä paneelikeskustelussa mietittiin sf/f-kirjoituskilpailujen tulevaisuutta. Panelistien yhteinen huoli tuntui olevan se, että kilpailujen suuri määrä alkaa nakertaa tekstien tasoa. Potentiaaliset kirjoittajat eivät ehdi kehittää ilmaisuaan tai hioa tekstejään, saati kirjoittaa romaania.

Kauhutarinointiin keskittyneen nettifoorumin Death Writersin edustajat olivat aiheuttaneet lainehdintaa vesilasissa sopivasti ennen Finnconia esittämällä jotain sensuuntaisia ajatuksia, että scifikilpailuissa on kukkahattutätimäiset ja tekotaiteellisuuteen mieltyneet raadit, jotka jättävät hyvät ja vetävät tarinat kärjestä. No, kukkahattu on aina katsojan silmässä, mutta ainakaan tällä kertaa Nova-finaalissa ei tullut vastaan yhtään hyvää viihdeseikkailua, jota olisi voinut dissata. Hyvän viihteen kirjoittaminen on vaikeaa.

Pasi Karppanen huomautti osuvasti, että koska sf-lehdet eivät maksa kirjoittajille pennin pyörylää, kirjoittajat saavat kirjoittaa ihan mitä huvittaa. Seuraavassa hengenvedossa hän kuitenkin tuumaili jotenkin siihen tapaan, että fandomin pitäisi jollakin tavalla ryhdistäytyä ja tehdä jotakin suurempaa ja uljaanpaa kuin nyhertää pikku novellejaan. Siihen Liisa Rantalaiho sitten, että missä mukamas on se instanssi, joka ilmoittelee mihin yksittäiset spefikirjoittajat saisivat ryhtyä.

Itseäni on ruvennut ihmetyttämään se, että miksi näissä sf/f-kirjoitusjengeissä ollaan ylipäänsä niin kovia kilpailemaan ja mittaamaan. Novassa ja Atoroxissa ilmoitetaan aina säntillisesti koko kymmenen kärki ja sen järjestys, vaikka kyse on novelleista eikä urheilusta. Yleensähän tilanne on se, että monet tekstit ovat hyviä, mutta erilaisia. Ei kai missään muualla kirjoituskilpailussa jaeta yhdeksänsiä sijoja, vai jaetaanko muka?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mainitun Deathwritersin edustajana voinen sanoa, että Boris Hurtta puhui paneelissa vähän mutta viisaita - jos jokin julkaisukanava ei tunnu toimivan, kannattaa etsiä uusi eikä ruikuttaa että "taas te äänestitte väärin". :) Tämä, samoin kuin koko paneeli, on jossain määrin selkiyttänyt ainakin omaa asennettani kilpailurumbaa kohtaan, koko dw-yhteisön puolesta en tietenkään voi puhua.

Näen, että omalle kirjoittamiselleni nämä kilpailut ovat olleet lähinnä haitallisia, koska parhaat tekstini ovat pääasiassa syntyneet kilpailujen ulkopuolella ja kilpailuihin on tullut lähetettyä jollain lailla laskelmoitua "kakkoslaatua", jonka kyhääminen syö aikaa tärkeämmiltä kirjoitusprojekteilta. Top kymppiin sijoittuneita kirjoittajia tulee kuitenkin se kymmenen kappaletta joka ikinen vuosi, joten ainakaan alempien kilpailusijojen kerääminen ei lopulta edes ole kirjoittajalle kovin kaksinen meriitti (vaikka en toki niitä halua väheksyäkään, onhan itsellänikin pari häntäpään sijoitusta Novasta). Joku toinen sitten taas näkee asian toisin enkä kyseenalaista hänenkään näkemystään, mutta minun kohdallani asia on näin.

Hyödyllinen paneeli siis, ainakin minun osaltani - joskus jonkun toisen vain täytyy sanoa asia ääneen, ennen kuin sen itse tajuaa. Harmillisesti aika loppui kesken eikä mielenkiintoista keskustelua ehditty jatkaa sen enempää, mutta niinhän noiden aikataulujen kanssa tahtoo aina käydä.

Miina Supinen kirjoitti...

Hei Tohtori, kiva kun löysit tiesi tänne!

Joo, Boris Hurtta puhui asiaa. Luulen, että aika monikin kirjoittaja voi jäädä kilpailuihin haitallisesti kiinni. Se niihin liittyvä kihinä on muutenkin jotain ihan muuta kuin se pääasia eli kirjoittaminen ja lukeminen.

Onnea tuleville teksteille!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän. Kyllä se ura tästä lähtee käyntiin, tavalla tai toisella.

Ja olen minä täällä (kuten muissakin spefi-ihmisten blogeissa) käynyt urkkimassa jo pitkään, vaikka en olekaan pahemmin kommentoinut.

Otto Sinisalo kirjoitti...

"Henkilökohtaisia suosikkejani (mikä ei ole parhaan synonyymi) [...]"

Rohkenen väittää vastaan, sillä novellini nimi mainitaan ym. kappaleessa!

No, vakavasti: kiva kun tykättiin. Palautteita odotellessa!

Miina Supinen kirjoitti...

Hei Otto, huomasin vasta nyt, että olit kommentoinut. Olet luullakseni Sinun identiteettisi tähän -novellin kirjoittaja? Onnittelut ko. novellista, se oli minusta taitavasti kirjoitettu ja iskevä satiiri. Palaute tulee esiraadilta, joten siihen minulla ei ole mitään osuutta. Toivottavasti kehuvat tarpeeksi!