perjantai 24. helmikuuta 2012

Orvokki Leukaluu ja 20 ammattia

Olen ahkeroinut viime aikoina minikuunnelmasarjan parissa. Se koostuu 20 viiden minuutin osasta ja sen esittää.... tadaa.... Miitta Sorvali! Ohjelma alkaa 29.2. Radio Suomessa ja - ehkä, neuvottelut ovat kesken - Yle Puheessa. Kävin juttelemassa Uraradiosta, eli tästä kuunnelmasta, ja vaikka mistä muustakin Olga K:ssa eilisaamuna.

Kuunnelma on ollut yksi viime vuosien hauskimmista projekteista. Siinä oli hyvä yhdistelmä rajoituksia ja vapautta. Pituus oli standardoitu ja sisällöstä oli kaksi määräystä: kaikki 20 osaa pitäisi olla saman henkilön monologeja. Lisäksi niiden pitäisi olla hauskoja.

Mietin sisältöä pikkuhiljaa kesällä ja syksyllä. Halusin jonkin konkrettisen aiheen, jonka avulla kertojakin tulisi tutuksi. Mitä voisi olla 20?

Yhdessä vaiheessa ajattelin, että 20 hedelmää. (Se olisi voinut olla eräänlainen homage Oudolle Hohdolle ja maailman hedelmät vaarassa -sarjalle, suurelle esikuvalleni ja innoittajalleni). Mietimme asiaa vähän porukallakin kirjoittajapiirin kanssa: ehdotuksia olivat mm. 20 ruumiinosaa ja 20 syytä riisuutua.

Lopulta mieleeni tuli 20 ammattia. Olen aina ollut innostunut erilaisista töistä ja niihin liittyvistä mielikuvista ja identiteeteistä. Ja kirjoittamalla voi eläytyä esimerkiksi jalkahoitajan tai joulupukin elämään.

Ne, jotka ovat lukeneet novellikokoelmani Apatosauruksen maan, muistavat ehkä sellaisen karmivan tädin, joka kävi huutokaupoissa etsimässä ihmisnahkalamppuja. Ammatinvalintapsykologi Orvokki Leukaluu ei ole ihan täsmälleen tämä täti, koska hän on hulluudessaan laaja-alaisempi ja ilmeisesti myös sukurakkaampi, mutta jotakin yhtäläisyyttä heillä varmasti on. Orvokki Leukaluu siis esittelee erilaisia ammatteja ja vastaa kuulijoiden uraa koskeviin kysymyksiin.

Kirjoitin tekstit lopuvuodesta. Kirjoittaminen oli - en tiedä saisiko tätä sanoa - enimmäkseen vaivatonta ja nopeaa. Viisi minuttia puhetta on noin 4000 merkkiä tekstiä, ja sellainen tiivis muoto on kaikkein ominaisin add-päälleni. Monet kirjoittajat puhuvat tiivistämisen vaikeudesta, mutta minulla on päinvastainen ongelma. Minusta melkein kaikki ajatukseni mahtuvat yhdelle sivulle, monesti yhteen lauseeseen. Yksi sana on melkein aina parempi kuin kaksi. Olen juuri aloittelemassa romaania, ja minua pyörryttää kun ajattelen niitä 600 000 merkkiä, jotka siintävät horisontissa.

Osa Uraradion jaksoista on osuvampia kuin toiset, eiväkä kaikki tekstit ole omiin silmiin ihan napakymppejä (osa on!), mutta olen vilpittömän ihastuksissani lopputuloksesta. Jokainen jakso on kuuntelemisen arvoinen, kiitos Miitan ja ohjaaja Erja Mannon. Nauhoituspäivät olivat ihania! Miitta oli niin hyvä, että äänitarkkailijakin repeili tuon tuosta. Miitta puhalsi Orvokki Leukaluun henkilöön ihanan, oudon, karmivan, kolkon, sensuellin elämän, ja jokaisessa jaksossa saa kohdata hänet.

Pidän peukkua, että Uraradio menestyy, koska jos se ottaa tulta, teemme todennäköisesti toisetkin 20 osaa. Jos vain ehdin ja muistan, laitan tännekin linkit jaksoihin, kun ne tulevat Areenaan!

8 kommenttia:

Maija Haavisto kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Oman pian valmistuvan romaanini päähenkilö tekee Ylen radiokuunnelmakilpailuun viiden minuutin humoristisen minikuunnelman. Hauska siis kuulla, että Yle voisi tällaisen oikeastikin lähettää. Itsekin kyllä kirjoittaisin ihan mielellään kuunnelman.

Anna-Kaisa kirjoitti...

Kiitos Miina!

Orvokki Leukaluun jutut ovat ilahduttaneet ja naurattaneet tähän mennessä kovasti! Olen jo koukussa! :)

Miina Supinen kirjoitti...

Hei Maija! Joo, fiktio ja todellisuus ovat saman suuntaiset. Radio Suomessa on ollut tuollaisia viiden minuutin hauskoja pätkiä jo kauan nimellä Pikkujuttu. (Aikaisemmin nimi oli muistaakseni Pätkä.) Näistä pikkujutuista tunnetuin on Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja.

Moi Anna-Kaisa ja kiitos! Hauskaa että olet pitänyt!

Miina Supinen kirjoitti...

Ai joo, ja Maija: onnea uudelle kirjalle, piti vielä lisätä!

Heidi kirjoitti...

En ainakaan löytänyt Areenasta? OLisiin Niiin kovin halunnut soittaa uudestaan Eräoppaan miehelleni :D

Miina Supinen kirjoitti...

Moi Heidi!

Täältä pitäisi löytyä!

http://areena.yle.fi/audio/1331730358427

Anonyymi kirjoitti...

Moi,
olen kuunnellut Uraradiota mielenkiinnolla. Tosi hyviä juttuja.
Onko tällä Orvikki Leukaluulla esikuvaa? Luulisin että on, voin olla jopa varma että on.
-timo

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Kuuntelin juuri Areenasta Uraradion jaksoja putkeen ja nauroin ääneen itsekseni. Aivan mahtavaa, jatkoa näille ehdottomasti!!

Anu