sunnuntai 15. elokuuta 2010

Making of Apatosauruksen maa -bonuspostaus

Uusimman tiedon mukaan Apatosauruksen maa on painettu perjantai-iltana, joten oletan sen saapuvan Porvoosta ihmiskunnan pariin ensi viikolla. Apaton virallinen ilmestymispäivä oli 5.8. joten se on eittämättä vähäsen myöhässä. Pikku viivästykset ovat tuikitavallisia, eikä niistä kannattaisi kiukustua saati kiukutella, mutta Apato-ressu on kokenut jo aiemminkin monia vastamäkiä ja viivytys ottaa minua päähän. Eräs nimettömänä pysyttelevä lähde WSOY:n sisältä totesi painon kuhnustelusta seuraavaa: "Täysin loogista. Mitä järkeä on painaa kirjoja, kun ei niitä ole täällä ketään tekemässäkään." Kuten kaikki tietävät, tämä on tosi ankea syksy WSOY:lle.

Siivosin kotosalla pölyistä paperipinoa ja löysin vihon, johon olen aikoinaan brainstormannut novellikokoelmani nimeä. Apatosauruksen maa -nimi ei ollut mikään itsestäänselvyys, vaikka se on tuntunut jo pitkään ainoalta oikealta. Kirjoitin vihkoon päähän pälkähtäviä sanoja eräällä automatkalla siltä varalta, että osuisin kultasuoneen. Näin jälkeenpäin tarkastellessani huomaan, että niistä harva olisi hyvä nimi yhtään minkäänlaiselle teokselle. Muutama on aika hauska, mutta ei viittaa mihinkään kirjan sisällössä. Ehkä minun - tai jonkun teistä rakkaista Sokeripalan lukijoista - pitäisi joskus tehdä teos jonka nimi olisi Rakkauden robotti. Vielä parempi ja kryptisempi teos olisi S/S Hattu.

Tällaista vihkossa lukee:

Oma rotta
Kaikki pelastettu
Pilvimetsä
Viidakkokoti
Ihmiset/tavarat
Posliinirobotti
Rakkauden robotti
Käärme ja sammakko
Myrkkysammakko
Boa
Surullinen
Iloinen
Apatosauruksen maa
Kotigalaksi
Saurus ja galaksi
Dinosauruksen suudelma
Hämähäkki ja skalpelli
Maalimaa
Kaalimaa
Katkera tilitys
Kultamunat
Sädehtivä iho
Kaksi valoisaa päivää
Valo merkitsee sielua
Nahkalamppu
Suurten liskojen metsä
Liskometsä
Liskometsän sankari
Kuu aurinko tähdet
Vituttaa
Hassu hattu
S/S Hattu
Tästä ylös
On valo vihreä
Turistin muotoinen
Allergisten lasten kaupunki
Allerginen madolle
Ihmiselle allerginen
Allerginen ihmiselle ja madolle
Pelkäätkö näin isoa rottaa?
Paha kakku
Sateenkaaren päässä on multaa
Paholaisen kakku
Osapäivä
Satupäivä
Nukkumatin huuto
Vittu ei tästä tule mitään

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näähän on kaikki hyviä! Erityisesti Paha kakku on loistava.
Mun täytyy varmaan palkata sut keksimään nimiä mun kirjoille, oon ite ihan toivoton.

Miina Supinen kirjoitti...

Hehe, palkkaa vaan!

Paha kakku on tosiaankin hyvä ja olen joskus ajatellut, että tekisin konditoriamaailmaan sijoittuvan ultraväkivaltaisen murhadekkarin että voisin käyttää sitä. Mutta toisaalta se on ehkä vähän liiankin nokkela, lehtien ruokasivuilla on jatkuvasti juttuja joiden nimi on Tule hyvä kakku.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, onpa pitkä lista hyviä nimiä! Varsinkin "Allergisten lasten kaupunki" ja "Sateenkaaren päässä on multaa" ansaitsisivat päästä jonkun kirjan kanteen. Ehkä myös "Vittu ei tästä tule mitään" voisi olla hauska, joskin listan viimeisenä se tuntuu kertovan enemmän nimeämisen hankaluudesta...?

Minusta kirjan nimen keksiminen on aina kamalan vaikeaa, ellei nimi sitten ole ollut mukana alusta asti.

Miina Supinen kirjoitti...

Hei vaan Elina, ota vaan käyttöön jos haluat! Ne ovat vapaata riistaa. Allergisten lasten kaupunki on munkin mielestä hyvä, mutta siitä tulee ehkä liikaa mieleen elokuva Kadonneiden lasten kaupunki.

Huomasin että olet perustanut blogin, alankin seurata sitä! Toivotan onnea uudelle kirjaprojektille. Toivottavasti siitä tulee mahdollisimma tuskaton.