lauantai 1. syyskuuta 2007

Kirjoja enteilevä novellikilpailu

Tänä syksynä ilmestyy ainakin kolme esikoisromaania, joiden tekijät pärjäsivät viime vuonna Martti Joenpolven novellikilpailussa. Romaanit ovat Essi Henrikssonin”Ilmestys”, Anneli Kannon”Piru, kreivi, noita ja näyttelijä” ja minun kolmen viikon kuluttua ilmestyvä kirjani. Hoksasin Kannon historiallisen romaanin vasta perjantaina, kun se sai vähän takkiinsa Hesarissa. (Aion kuitenkin lukea sen, koska uumoilen, että se on hyvä. Kannon Joenpolvi-novellikin sai aikoinaan aika ilkeää palautetta samassa lehdessä. Kritiikissä sanottiin, että aihe oli laskelmoiden matkittu Hesarin kuukausiliitteen jutusta, vaikka ei ollut. Novelli oli minusta hyvä ja tärkeä ja koskettava. Se kertoi naissotureista kansalaissodassa ja oli kerrankin sellainen juttu, jonka sisällölläkin oli jotain relevanssia.)

Gummeruksen novellikisassa menestyminen ennakoi tunnetusti pikaista kirjailijanuran käynnistymistä. Armas Alvarikin oli viime vuonna Lasipalatsissa vastaanottamassa plakaattia ja kukkasia. Ja monia muitakin novellikisasta edenneitä kirjailijoita on vaikka kuinka. Esimerkiksi muutaman vuoden takaiset novellistit J-P Koskinen ja Ata Hautamäki, joiden kanssa juttelin palkinnonjaon jälkeen. Kysyin Koskiselta miten kirjoitetaan kolme romaania kahdessa vuodessa tai edes yksi ja J-P Koskinen sanoi, että ei pidä haaskata aikaansa kirjailijaelämään vaan kirjoittaa. Joimmekin siinä sitten kahvia emmekä kaljaa.

J-P Koskisen erinomaista ohjetta vastoin olin eilen ryypiskelemässä kustannustoimittaja-lehdentoimittajaystäväni kanssa. Hän kertoi lukeneensa Sokeripalaa ja valotti aiemmassa postauksessa käsiteltyä kysymystä kirjailijan sanavallasta kirjan kannen suhteen. WSOY:llä on kuulemma sellainen linja, että jos ensimmäinen kansiehdotus ei miellytä kirjailijaa, tehdään uusi, mutta jos ei sekään miellytä, niin sitten ei enää voi auttaa. Joskus kirjailijat eivät osaa nimittäin itse sanoa mitä haluavat. He osaavat ainoastaan sanoa mitä eivät halua, ja siitä ei ole graafikolle hyötyä.

ps. Armas Alvari ja Ata Hautamäki ja kaikki muukin kiinnostava löytyy Googlen avulla. Blogger ei jostain syystä hyväksynyt kaikkia koodauksiani.

Ei kommentteja: