tiistai 15. kesäkuuta 2010

Sherlock Holmes Suomessa

Ajatusten Tonava Juri Nummelin on toimittanut taas hauskan kirjan.Minulta on mukana novelli nimeltä Kirotun purjelaivan tapaus. Se on mahdollisimman uskollinen Holmes-pastissi, mukana on vain aavistus parodista viritystä. Halusin kokeilla Arthur Conan Doylen tyylin jäljittelyä, vaikka se ei ollut edellytys ja kirjassa onkin monenlaisia vetoja. Yhdistävä tekijä on se, että Holmes-tarinat liittyvät jollakin tavalla Suomeen.

Tämä proggis oli minulle tosi mieluinen. Olen ollut suuri Holmesin ystävä jo vuosia ja punonut mielessäni useita teorioita ja lisäjuonia Holmesin tarinaan, esimerkiksi sellaisen, että Holmes ja Moriatry ovat sama henkilö. Kirotun purjelaivan tapaus ei tosin esittele tätä teoriaa.

Valmentauduin lukemalla jonkin aikaa pelkkää ACD:a (ja välillä vähän Holmes/Watson-slashia). Monesti luin ennen nukahtamista ja jatkoin lukemista unessa. Kun kielen rytmi ja tarinoiden tunnelma olivat valmiina sormenpäissäni, kehitin rikosmysteerin, pengoin hieman tausta-aineistoa, häiritsin Merikeskus Wellamon tutkijoita ja naputin jutun melkein yhdellä istumalla. Tälläkin kertaa kävi niin, että juoni alkoi elää kunnolla vasta kun pääsin näppikselle.

Kirjan on kustantanut Turbator, ja sitä saa kustantajalta tai luullakseni Akateemista tilaamalla. Mukana on monia hyviä kirjoittajia, esimerkiksi Juha-Pekka Koskinen, joka juttelee Holmesista omassa blogissaan.

2 kommenttia:

Juri kirjoitti...

Kyllä saa hyvinkin Akateemisesta ja muistakin kirjakauppaketjuista tilaamalla, sekä tietysti myös nettikirjakaupoista. (Suosikaa turkulaista Zum Teufelia!)

Slash-juttu tästä jäikin puuttumaan, vaikka Jari Tammen novelli käykin vähän sielläpäin.

Miina Supinen kirjoitti...

Hyvä tietää että saa!

Mun mielestä on niin, että aina jos Holmes ja Watson ovat samassa huoneessa, kohtauksessa voi tulkita olevan ns. slashy subtext.