tiistai 23. syyskuuta 2008

Riivaus ja video

Luin pari viikkoa sitten A. S. Byatin Riivauksen. Se oli pikemminkin kiinnostava kuin tunnetasolla vaikuttava ja niin laaja ja syvä, että mietin sitä edelleen joka päivä. Riivaus kertoo kirjallisuudentutkijoista, jotka metsästävät kahden viktoriaanisen ajan runoilijan kirjeenvaihtoa ja paljastavat jännärityyliin menneisyyden salaisuuksia. Kehyskertomuksen lisäksi mukana on paljon näiden salaperäisten runoilijoiden runoja ja satuja ja ne ovat tyylikkäitä ja uskottavia pastisseja. Nyt minusta melkein tuntuu, että kirjastosta voisi löytää vaikka Christabel LaMotten satukirjan, jossa olisi lisää hänen tekstejään.

En ole opiskellut mitenkään kyllästymiseen asti taiteentutkimusta tai taidehistoriaa ja ehkä siksi "pakkomielteiset tutkijat penkovat pölyistä kirjastoa" -lajityyppi on minusta niin siisti. Tosin lajityypissä on paljon tylsiä pläjäyksiä. Kävin hiljattain katsomassa elokuvan Maalaukseen kadonnut nainen ja se oli esimerkiksi tosi heikko esitys. Pölyiset tutkijat -genren kirjat ja elokuvat seisovat tai kaatuvat täysin sen mukaan innostuuko lukija tai katsoja aiheena olevasta menneisyyden salaisuudesta. Riivausta lukiessa olin aivan tulisilla hiilillä kun jännäsin ovatko jotkut A. S. Byatin omasta päästään keksimät Randolph Ash ja Christabel LaMotte todellakin tunteneet toisensa ja peräti jopa rakastuneet ja voi kun nyt jostain löytyisi vielä yksi pölyinen päiväkirjan sivu, mutta Maalaukseen kadonnutta naista katsellessa ihmettelin, että mitä ne tutkijat oikein hössöttävät.

Toinen asia: Kävin viime talvena Kouvolan kirjastossa puhumassa Lihiksestä ja haastattelusta on nyt kymmenen minuutin pätkä täällä.

6 kommenttia:

Syömäri Jantunen kirjoitti...

Haastattelun lopussa sulla oli kiinnostava pointti, eli miksi muuten niin reippaat naiset haluavat seksissä alistua miehille? Tiedän monia tahoja, jotka tästä pääsisivät hirnumaan, että siinäs näette nainen on tarkoitettu miehelle alamaiseksi. Niinpä niin. Mutta olisi kiinnostavaa kuulla lisää sun ajatuksia tästä. Itellä pörrää päässä niin paljon tasa-arvoajatuksia, että joudun varmaan piakkoin perustamaan oman blogin, jossa pääsen tilittämään :)

Miina Supinen kirjoitti...

Moi Helmi! Professori Pertti Hemanuksen sanoin: kysyn en vastaa miksi joillain naisilla on alistumisfantasioita. (Lauseen alku vain Hemanusta)

Ainakaan se ei liity tasa-arvoon tai siihen että joku on tarkoitettu johonkin paikkaan. Se olisi ihan sama kuin syyttäisi kaikkia miehiä pohjimmiltaan raiskaajiksi jotka on tarkoitettu vankilaan, koska joillakin miehillä on alistamisfantasioita.

Lihiksen Astra pitää sitä sm-juttua tavallaan lomana jatkuvasta itsekontrollista ja pinnimisestä. Ja lisäksi hän on nuori ja epävarma seksin suhteen, ja siksi mielellään luovuttaa päätösvallan asiassa muille. Luulisin, että nuo ovat sellaisia syitä, mitä oikeillakin ihmisillä voi olla asian äärellä. Muita syitä on varmasti paljon.

Ja sitten sellainen huomio, että as far as I know useimmat sm-harrastajat haluavat mielummin piiskaa kuin piiskata sukupuolesta riippumatta.

Odotan innokkaasti blogiasi!

Anonyymi kirjoitti...

Hei ihan muuten -koska sinulta tulee seuraava kirja? odotan sitä jo.

Miina Supinen kirjoitti...

Hei anonyymi, hauska kuulla että odotat uutta kirjaa. Yritän sitä parasta aikaa kyhätä, mutta aikataulusta ei uskalla sanoa mitään. Aikaisintaan ja oikein hyvällä tsägällä se ilmestyy ensi syksynä. Se olisi varmaan sitten novellikokoelma eikä romaani.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Katsoin videon ja Lihiksen kirjoittaminen muistuttaa hyvin paljon oman kässärini kirjoittamista. Sillä erotuksella tietysti, että omaani en saanut kursituksi uskottavasti kokoon. Ehkä niitä tyyppejä ilmestyi ihan liikaa. Niin, levällään se on vieläkin. Ehkä pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni. Lihiksen luin viime syksynä yhdessä päivässä. Hulvaton kirja. Kiitos.

Miina Supinen kirjoitti...

Hei kirjoittajantaimi ja kiitos kiitoksista. Toivottavasti saat käsiksen hyvään kuosiin. Seuraavan kirjoittaminen saattaa olla hallitumpaa henkilöiden määrän ja muun suhteen ihan itsestään.