torstai 24. tammikuuta 2008

Haasteita

Sokeripala on haastettu kahdessa blogissa. Morre haastaa minut listaamaan kymmenen suosikkiblogiani, mutta en listaa, koska ne ovat salaisuus. Vaikka kailotan asioitani täällä world wide webissä, niin OIKEASTI, uskokaa tai älkää, olen salakähmäinen, enkä koskaan kerro täällä tai muuallakaan kaikkien tärkeimpiä asioita, esimerkiksi suosikkiblogeja, -kirjoja, -elokuvia, -biisejä tai -ajatuksia. Parhaat asiat menevät pilalle, jos ne kertoo liian huolettomasti. Herää tietysti kysymys, että miksi minulla on blogi, kun en pohjimmiltani halua kertoa mitään tärkeää. Syy on kaupallinen. Sokeripala on perustettu pääasiassa siksi, että Lihis menisi kuumille kiville. Lihiksen elinkaari kirjakaupoissa alkaa olla vähitellen illassaan ja nyt herää tietysti se kysymys, että mitä minä täällä enää heilun. Siihen en ole vielä keksinyt hyvää perustelua.

Mutta sen voin paljastaa, että luen esimerksiksi itsensä Morren blogia, jossa on kiinnostavia kirja-arvosteluja. Arvostan erittäin paljon hänen suhtautumistaan kirjallisuuteen. Se on intohimoinen, analyyttinen ja epäelitistinen. Kirjallisuuden äärellä on rasittavan paljon snobbailua ja teeskentelyä, mutta Morren postaukset ovat aitoja ja vilpittömän subjektiivisia. Olen ihmetellyt usein, että miksi kirja-arvostelut ovat monissa blogeissa aivan samantapaisia kuin lehtikritiikit, siis siinä mielessä, että ne yrittävät olla jotenkin vastaansanomattoman ja todistettavan oikeassa, vaikka oikeastaan blogien idea olisi olla niin subjektiivinen kuin lähtee. Tai siis: jos kirjoittaa lehtitekstiä, niin miksei saman tien myisi juttujaan lehteen? Toisaalta monissa blogeissa on erittäinkin subjektiivisia yhden tai parin lauseen heittoja luetusta, mutta niistä lukija ei yleensä saa paljon irti. Morre on siitä harvinainen, että hän perustelee tarkasti miksi fanittaa tai dissaa. Hänen bloginsa onkin ihan kuin juttelisi elävässä elämässä jonkun kirjallisuuden ystävän kanssa.

Ja Fredrika on haastanut minut päivän ekotekoon. Se olkoon se, että laitan tänä iltana papuja likoamaan yöksi ja aamulla keitän ne ja laitan pakastimeen. Ja sitten koko ruokakuntani syö papuja eläinproteiinin sijasta hyvin, hyvin kauan.

Kymmen parasta blogia -haaste menee eteenpäin J. Pekka Mäkelälle ja päivän ekoteko -haaste menee Anne Leinoselle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huhhuh... Mun korvat hehkuvat täällä ihan tulipunaisina. Kiitos paljon kehuista. Ne todella lämmittivät mieltä ja lievensivät huolta ainakin yhden asian suhteen.
Olen joskus miettinyt sitä, että onkohan blogini tarpeeksi hien... okei okei, elitistinen. Monet kirjablogit ovat tosiaan hienoa ja punnittua tekstiä kuten kunnon kyldyyrikirja-arvostelujen pitää ollakin. Oma tekstini taas... No sinä sen jo sanoit; subjektiivista.
Mutta paree siis antaa tyylini jatkua entisellään tyrät rytkyen ;)

Kiitos vielä kerran! :)

Miina Supinen kirjoitti...

Moi Morre, pidä vaan oma linja! Se on just hyvä!

Anne Leinonen kirjoitti...

Kiitos haasteesta, taidan lahjoittaa ylimääräisiä kirjoja kirjastoon!